Jump to content

Silap vaksin, pekerja bank saman kerajaan RM20 juta


Baryon
 Share

Recommended Posts

401958967_SilapvaksinpekerjabanksamankerajaanRM20juta.webp.3ac23003f3bc135a10724fbd05ea8a09.webp

KOTA BHARU - Seorang pekerja bank menfailkan saman berjumlah RM20 juta terhadap kerajaan di Mahkamah Tinggi di sini pada Rabu selepas mendakwa menerima vaksin berlainan semasa pengambilan dos kedua pada Ogos tahun lalu.

Saman tersebut turut dikemukakan ke atas Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), Ketua Pengarah Kesihatan, Jabatan Kesihatan Negeri Kelantan (JKNK) dan Pengarah JKNK.

Tuntutan RM20 juta itu melibatkan ganti rugi am RM10 juta, khas RM5 juta dan tauladan RM5 juta.

Peguam bela, Nor Hayati Mohd Nawi berkata, plaintif yang dikenali sebagai Muhamad berusia 28 tahun itu menyedari dirinya menerima vaksin berlainan selepas seminggu mengalami demam, sakit badan, gatal dan sukar bernafas.

Menurut beliau dari Tetuan Nor Hayati & CO, selepas mengalami situasi tersebut plaintif telah membuat semakan pada MySejahtera dan terkejut setelah mendapati dos kedua yang diberikan kepadanya ialah Pfizer bukannya Sinovac.

"Muhamad telah merujuk masalah ini kepada pihak berkenaan di Pusat Pemberian Vaksin (PPV) tetapi hanya kad pengesahan sahaja yang diambil dan tiada sebarang tindakan dilakukan.

"Selepas itu plaintif melalui detik-detik yang sukar apabila badannya mulai gatal sehingga menyebabkan dia terpaksa menggaru dan perbuatan tersebut meninggal parut," katanya kepada pemberita semasa sidang akhbar di Kompleks Mahkamah Kota Bharu pada Rabu.

Tambah Nor Hayati, perkara terbabit juga mengganggu fokus plaintif semasa bekerja sehingga menyebabkan dia mengalami tekanan perasaan yang teruk.

Ujarnya, lebih memburukkan lagi keadaan, Muhamad mengalami Somatic Symptom Disorder sehingga memaksanya mendapatkan rawatan susulan di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) serta perlu mengambil antara dua hingga tiga jenis ubatan setiap hari untuk meneruskan kelangsungan hidup.

Beliau berkata, Muhamad juga perlu bergantung kepada ubat telan dan sapuan sehingga sekarang untuk menghilangkan gatal pada badannya.

"Plaintif masih bujang dan menyara ibu serta seorang adik perempuan.

"Disebabkan sakit yang dialami dia tidak dapat meneruskan hidup dengan baik serta sentiasa berada dalam keadaan tidak selesa kerana kudis dan kegatalan yang dialami," katanya.

Menurut beliau, saman tersebut sudah difailkan dua minggu lalu dan mahkamah memberikan tarikh 23 Oktober untuk sebutan kes.

Sumber : https://www.sinarharian.com.my/article/225564/berita/semasa/silap-vaksin-pekerja-bank-saman-kerajaan-rm20-juta

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Tell a friend

  Love Sempoi Network? Tell a friend!
 • Member Statistics

  • Total Members
   13
  • Most Online
   142

  Newest Member
  nazz8781
  Joined
×
×
 • Create New...